Yüreği bunları yazmaya yetmeyenler, sallama haberlerle haber programı yapanlar, elinde belgesi, delili olmadan atıp tutanlar, yalnızca konuşmayı bilip at sahibinin hakkını arayamayanlar, bu konuda ön yargılı olanlar hepiniz bu yazıyı iyi okuyun. Bu yazıda yazılanlar ve sunulan belgeler Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince alınmış bir kararın nasıl uygulanamadığını anlatmaktadır.

ÇETİN PEDİGRİ İPTALİ VE GEREKÇELERİ

1-DNA UYUŞMAMAZLIĞI
Çetin isimli Arap atının pedigri iptalinin ilk ve en önemli nedeni Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce verilen DNA'nın Baba DNA'sına uymadığına ait rapordur. Etlik Araştırma Enstitüsü LEX3 markerinin yavru ile uyuşmadığına dair rapor vermiştir. LEX3 markeri yalnızca X kromozomu ile taşınabilir ve bir at X kromozomu ile taşınan bir geni yalnızca Anneden alabilir. Babadan böyle bir gen alma şansı olmadığı için uyuşmazlıktan söz etmekte çok saçmadır. Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce verilen DNA'nın Baba DNA'sına uymadığına ait raporda kendi kendini yalanlar niteliktedir.
Bu hemen her kesimce Çetin isimli Arap atının ölmüş olan Anne sinin DNA sına uymadığı gibi lanse edilmiş ve yarış kamuoyuna bu şekilde yanlış duyurulmuştur. Bu sebeple yarış kamuoyu Annesinin ortadan kaybedildiği ve DNA testi için kan vermesinin engellediğini düşünmüştür. Aslında kan örnekleri Etlik Araştırma Enstitüsünde mevcuttur. Aşağıdaki Kentucky Üniversitesi At Ebeveyn Test ve Araştırma Labaratuvarı sonuçlarında ve Bursa 2. İdari Mahkemesine verilen Bilirkişi Doç Dr. Metin Petek, Bilirkişi Doktor Serdal Dikmen ve Bilirkişi Dr. Abdülkadir Orman imzalı rapordada görüleceği üzere kan grupları ve DNA testi sonuçlarına göre Çetin isimli Arap atının babası Antalya isimli Arap atıdır. Bu raporlar pedigri iptalinin en büyük nedeninin var olmadığının kanıtıdır.

2-FENOTİPİK IRK VASIFLARINI TAŞIMAMA
Çetin isimli Arap atının pedigri iptalinin diğer bir nedenide Çetin'in Arap atlarında gözüken vücut yapısı özelliklerini taşımaması kanısına varılmasıdır. Bariz bel kısalığının olmadığı, vücüdun heterojen olduğu, başın kaba, boyunun kalın ve uzun olduğu, cidagonun gelişmiş olduğu belirtilmiştir. Beden uzunluğunun ise Arap atlarına uymayan şekilde 171 cm olarak ölçülmüştür.

Çetin isimli Arap Atının 20.10.2006 tarihinde Bursa Atlı Spor Kulübü Hipodromunda Bursa 2. İdare Mahkemesi Bilirkişileri Bilirkişi Doç Dr. Metin Petek, Bilirkişi Doktor Serdal Dikmen ve Bilirkişi Dr.Abdülkadir Orman tarafından yapılan muayenesi sonucunda; Başta Arap atının derisinin altındaki chip okutularak Arap atının Çetin olduğunun tespiti yapılmış daha sonrada

Cidago Yüksekliği : 157 cm
Beden Uzunluğu : 156,5 cm
Gögüs Genişliği : 38,5 cm
incik Çevresi : 20 cm
Kulak Uzunluğu : 15 cm
Baş Uzunluğu : 63,5 cm
Gögüs Çevresi : 174 cm
Alın Genişliği : 23 cm
Sağrı Yüksekliği : 157 cm
Sağrı Genişliği : 49,5 cm
Sağrı Uzunluğu : 54 cm

olduğu tespit edilmiştir. Beden uzunluğu daha önceden 171 cm bulunmasına karşın bir kaç kez tekrarlanan ölçümde 156,5 cm çıkmıştır. Diğer özellikler eski raporla yakınlık göstermektedir. Tespit edilen bu özellikler Çetin isimli Arap atı normal ölçülerinde olduğunun kanıtıdır.

SONUÇ :

Çetin isimli Arap atının Antalya ve Gamze 2 isimli atların yavrusu olduğu ve safkan Arap atı özellikleri gösterdiği Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince tespit edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri bu bilirkişi raporuna göre Çetin isimli Arap atının yarışlara katılmasına izin vermiştir. Bunun sonucunda da Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı gibi önemli bir koşuya bu safkan yazılmış ve günü geldiğinde deklaresini yapmıştır. Fakat diğer at sahiplerinin tepkisiyle karşılaşılmış ve aynı yarışa atlarını kaydetmiş yarış sahalarımızın önde gelen isimlerinin tepkisi ve atlarını deklare etmemeleri nedeniylede Türkiye Jokey Kulübü ve Yüksek Komiserler Kurulu bu önemli koşuyu iptal etmiştir.

Şimdi Tüm Yarış Kamuoyu Bu Soruları Kendi Kendine Sormalıdır;

- Yarışlara atlarını bilerek ve isteyerek tepki koymak amacıyla deklare etmeyen at sahipleri tüzük gereği ceza almaları gerekirken halen cezai işlem uygulanmamıştır. Bu At Sahiplerine ne tür bir ceza verilecektir ?

- Olağanüstü haller olduğunda Yarışları iptal etme yetkisi bulunan Yüksek Komiserler Kurulu yalnızca tek koşuyu iptal etmek için hangi olağanüstü hali uygun görmüştür ?

- Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin verdiği Çetin isimli Arap atı koşulara katılabilir kararına rağmen Yüksek Komiserler Kurulu neden bir çok şart ve teklifle bu atın koşmasını engellemektedir ?

- Çetin isimli Arap atının kayıt yaptıracağı ilk koşuda veya ileriki bir tarihte koşulacak olan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı koşusunda bu durumun tekrarlanmayacağını kim garanti edebilir ?

Bu soruların yanıtlarını bulmak ve daha bir çok soruyla karşılaşmamak dileğiyle....

Sağlıcakla Kalın...

Ufuk ÇAKIR
20.06.2007

 

 

 

 

Pin It