Tarım alanındaki yazıları ile dikkat çeken Milli Gazete Yazarı Sadettin İnan, köşesinde ilginç bir 'ihbar hikayesini' anlattı. İnan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda sahte faturayı ihbar eden bürokratın işinden olduğunu öne sürdü...

İnan'ın köşe yazısı şöyle:

Murat Dereş, Türkiye Jokey Kulübü’nde Mali Personel Şefi olarak çalışıyordu. 2015 yılında günlük 10 milyon liralık satışı olan Türkiye Jokey Kulübü’nde ‘sahte fatura’ ile işlem yapıldığını fark etti. Bunu hemen TJK Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Ancak hiçbir geri dönüş olmayınca bu sefer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kapısını aşındırdı. Ancak ‘ihbarına karşılık’ bakanlıktan da öyle kolay cevap alamadı.

Mehdi Eker, Kutbettin Arzu, Faruk Çelik… Tam üç bakan değişmesine rağmen TJK’daki sahte faturayla ilgili olarak bir işlem yaptıramadı. Üç yıl boyunca elinde kalın dosya ile Tarım Bakanlığı, TBMM, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı arasında adeta mekik dokudu! Ama ne çare!

Konunun daha iyi anlaşılması için burada bir parantez açıp TJK’daki sahte fatura ile ilgili olarak bir not düşmem gerekiyor. TJK, 2014 yılında bir firmadan ürün alıyor ve bunun karşılığında firmaya ödeme yapacak. Ancak fatura kesen firma 2008 yılında kapanmış, yani Maliye Bakanlığının kayıtlarına göre ortada böyle bir firma yok. Sizin anlayacağınız günlük 10 milyon liranın döndüğü TJK’da ‘hayali şirketler’ üzerinden işlemler yapılmış!

Aslında TJK’daki sahte fatura tesadüfen ortaya çıkıyor. Bursa’da Mali İşler Müdürü izinde olduğu için sahte fatura Murat Dereş’in önüne geliyor ve durum öyle anlaşılıyor.

Parantezi kapatıp devam edelim… Görüleceği üzere ortada büyük bir skandal olmasına rağmen Murat Dereş’in yaptığı girişimlerin hiçbirisi sonuç vermiyor. Ta ki Fakıbaba gelene kadar. Murat Dereş’in dilekçeleri ilk zamanlar yine dikkate alınmıyor ancak ısrar edince Fakıbaba, konunun araştırılmasını istiyor. Bunun üzerine Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Bursa’ya müfettiş gönderiyor.

Bakanlık müfettişlerinin yaptığı incelemeden ne çıkıyor biliyor musunuz? Bir değil, iki değil tam 12 tane sahte fatura! Yani günde milyonların döndüğü TJK, ortada olmayan kapalı şirketler üzerinden ticareti alışkanlık haline getirmiş!

Pekala, müfettiş gitti inceledi de sonuç ne oldu diyeceksiniz? Kocaman bir sıfır! Maalesef üzücü ama tarımda adalet böyle işliyor! Normalde müfettişler, Büyük Mükellefler Vergi Dairesine başvurarak TJK’nın bütün defterlerini incelemesi gerekirken, TJK’ya tavsiye niteliğinde önerilerde bulunuyor! Neymiş efendim; TJK bundan sonra daha dikkatli olmalıymış, alım yaptıkları firmaların faaliyette olup olmadıklarının Gelir İdaresi Başkanlığından sorgulamaları gerekirmiş…

Yani anlayacağınız olayın üstü örtülüyor!

Sonuç olarak bugün iktidarda ‘adaletten’ dem vuranlar var ya bu olayı götürüp önlerine koymak gerekiyor! İşin daha vahimini söyleyeyim, normalde ödüllendirilmesi gerekirken Murat Dereş, sahte fatura işini karıştırdığı için işinden oluyor!

İşte böyle!

Bir yanlışa karşı ‘elinizle veya dilinizle’ mücadele ederseniz faturası da ağır oluyor. Demek ki bir yanlışa karşı sadece kalben buğzetmek isteniyor!

Pin It