Şampiyon aygır REDOUTES CHOICE oğlu FAST ‘N’ FAMOUS

Fast N Famous koşu kariyeri sonrasında harada ciddi bir beklenti ile yer almıştır. Aygırın babası Redoutes Choice olup VATC Caulfield Guineas, Gr.1, MVRC Manikato S., Gr.1, VATC Blue Diamond S., Gr.1, CF Orr S., Gr.1 koşuları galibidir. 1100-1600 metrede girdiği koşularda başarılı olan ve 1999-2000 döneminde şampiyon sprinter seçilen Redoutes Choice dünya yetiştiriciliğinde Avrupa’da yükselişe geçen Northern Dancer kanının Danzig kolunda olan Danehill’in en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Danehill Avrupa’da aşım yapan bir aygır olması yanında mekik aygır olarak Avustralya’da da görev yaptı. Danehill 1991 yılında ilk jenerasyon taylarını üretmişti. Avrupa çekimlerinde Danish isimli yavrusu Gr.1 kazanırken Avustralya çekimlerinde ise DanzeroDanewinDanasingaDanarani ve Joie Denise ile tam 5 Gr.1 galibi at üretti. Fırtına gibi bir nesil yakalayan Danehill’in Avustralya – Yeni Zelanda kısrak hatlarına gösterdiği uyum harikaydı. Danehill’in 1992 doğumlu jenerasyonunda Gr.1 galibi olan yavruları yine Avustralya çekimlerinden olan Flying SpurNothin Leica Dane ve Daney Boy’du. 1993’de Gr.1 galibi olan yavru sayısı 6 olurken bunlardan 5 tanesi Avustralya yetiştirmesiydi. İrlanda çekimlerinden olan tek Gr.1 galibi ise Danehill Dancer’dı.

1994’te doğan Gr.1 galibi Danehill yavrularından Desert King’i İrlanda, Johan Cruyff’ı İngiltere ve Merlene’i Avustralya yetiştirdi. Üç nesil taylarının başarıları sonrasında Gr.1 galibi yavru sayısı 18’e yükselen Danehill artık aygır yavruları ile gücü denenen bir isimdi. Danehill’in bundan sonraki jenerasyonda Tiger HillFairy King Prawn Gr.1 galibi olmaları yanında harika koşu performansları ile dikkat çeken şampiyonlar olurken DanskeArenaMiss DanehillCamarenaDanelagh diğer Gr.1 temsilcileri arasına adlarını yazdırdı.

Danehill’in Avustralya’da ürettiği atların kısrak baba hatları dikkate alındığında ilk 5 jenerasyonda Luskin Star ve babası Kaoru Star başta olmak üzere Star Kingdomhattı kısrak babaları ile ciddi bir uyum yakaladı. 1996 doğulu jenerasyonunda 7 adet Gr.1 galibi üreten Danehill’in bu tayları BlackfriarsCatbirdEmerald DreamLaiserfaireWannabe Grand ve Redoutes Choice’du.

Danehill’in ilk jenerasyon taylarından olan Danewin’in aygır olarak ilk nesil tayları 1997’de doğdular. Danzero’nun ise 1996’da ilk nesil tayları doğdu. Danzero’nun ilk nesil taylarından 2 Gr.1 galibi yavrusu çıkarken Danewin’in de Gr.1 kazanan tayı oldu. Danewin’in ilk nesilde Gr.1 kazananı Baby Tycoon’un kısrak babası Marscay olup babası Biscay üzerinden Star Kingdom’a ulaşmaktaydı. Star King ismiyle piste inen ve adı başarılarıyla Star Kingdom olan Hyperion’un al dondaki şampiyonu Avustralya yetiştiriciliğinde derin izler bırakmıştır.

Star Kingdom’ın oğulları Kauro StarBiscayNo Holme II ve Todman aygırın hattını sürdüren yavruları olurken bu hattın Danehill ile olan uyumu harika sevideydi. İlk nesil Danehill’in aygır temsilcileri Star Kingdom hattı ile uyum gösterirken Danehill’in en büyük aygır temsilcisi Redoutes Choice’un da eşleşmesinde kısrak baba hattının Canny Lad – Bletchingly – Biscay ile Star Kingdom’a ulaştığını görüyoruz. Redoutes Choice’un pedigrisindeki diğer öne çıkan unsurlar ikinci kısrak babası Nijinsky II, üçüncü kısrak babası Sir Ivor ile 4’üncü annesinin Best In Show olması diye özetlenebilir.

Bu isimlerden Nijinsky II başarılı bir aygır ve aygır babası olarak yetiştiricilikte yerini alan Northern Dancer oğullarından biri olurken Sir Ivor ise Amerika’da yetiştirilmiş olan yavruları ile oldukça farklı bir kariyer çizmiştir. Redoutes Choice’un anne hattının şekillenmesinde ciddi payı olduğunu düşündüğüm Sir Ivor’ın iyi bir aygır babası olmaktan çok mükemmel sonuçlar alan bir kısrak babası olduğu zamanla ortaya çıktı.

Sir Ivor’ın ikinci nesil tayları arasında Lady Rebecca (Alzao’nun annesi) ilk göze çarpan kısrağı olurken aygırın Gr.1 galibi ilk 8 yavrusunun tamam dişi atlardır. Fascinating GirlIvanjicaMiss ToshibaOptimistic Gal, Lady CapuletSweet AllianceEquanimity ve Godeita isimli bu kısraklar içinde yakından tanıdığımız atlar bulunmaktadır.

Lady Capulet başarılı aygır El Prado’nun annesidir ve bu atın aygır babalık vasfı göstermesinde etkili olmuştur. Ribella gibi harika şampiyon bir kısrağın anne hattını tesis eden Lady Capulet önemli bir Sir Ivor kızıdır. Sir Ivor kızı Sweet Alliance isimli kısrağın ise oğlu Shareef Dancer ile hatırlanacağı malumunuzdur. Bu aygır ise ülkemizde Sabırlı’nın kısrak babası olarak tanınmıştır. Shareef Dancer kızlarından Colorado Dancer’ın üretimi Dubai Millennium atçılıkta derin izler bırakan Dubawi’nin babasıdır. Shareef Dancer / Sir Ivor geçişinin güç kattığı bir arıkan da bu aygırın kızı Cum Laude’nin torunu olan Uni Baby isimli kısraktır. Bu kısrağın babası Flying Spurda Danehill’in şampiyon oğullarından biridir. Bu eşleşme Danehill / Sir Ivor eşleşmeleri için önemli referanslardan biridir.

Sir Ivor kızlarından biri olan Godeita ise ülkemizde başarılı atlar üreten Fantasy Flyerisimli kısrağın annesidir. Godeita Irish Oaks galibidir ve kızı Fantasy Flyer ise ülkemizde Başbakanlık Koşusu galibi Wolf’s Son’ı üretmiştir. Fantasy Flyer kızlarının FinesseTomirisBrave DecisionMon QueenDry Cleaner ve Uncle isimli tayları verdiğini hatırlatırım.

Buradaki üretimlere dönecek olursak Shareef Dancer’ın aygır yavrusu Nediym sadece kısrak baba hattından yürüyen Shareef Dancer kanının baba hattında da olmasını sağlayan isimdir. 1993’te ilk jenerasyon taylarını üreten Nediym 1994’te 2 milyon dolardan fazla kazanç yapan şampiyon oğlu General Nediym’i verdi. Bu aygır genelde Danehill, Flying Spur kısrakları ile başarılı üretimler yapmıştır.

Redoutes Choice o halde Danehill’in en başarılı eşleşmelerinden olan Danehill / Star Kingdom ve Danehill / Sir Ivor çaprazlamalarından ikisine birden sahip olarak öne çıkıyor. Diğer yanda Gr.3 galibi başarılı kısrak Best In Show’un hattından geliyor olması da başlı başına bir analiz konusudur. Başta El Gran SenorTry My Best olmak üzere Kentucky Oaks galibi Blush With Pride ve onun hattında yer alan Better Than HonourCasino Drive, JazilMan Of IronRags To RichesArabian Hope Best In Show’un kanını taşıyan isimlerdir.

Yine bu kısrağın hattında Streaming StrikePeeping Fawn (Danehill kızı), ThewayouareCan The ManAvianceChimes Of FreedomAldebaranGood JourneyDenonSpining WorldPathforkLizzie L’Amour (Zabeel), SaddexChief ContenterBated BreathCityscapeClose HatchesDomesday (Red Ransom), XaarYagliEffinexDomedriverBlu CarillonEstrela MonarchosFusaichi PandoraChinchonBahamian PirateManhattan Rain (Encosta De Lago), Al Maher (Danehill), GatheringUmatillaHes No Pie Eater (Canny Lad), Chi(Unaccounted For) gibi başarısı tescilli atlar yetişmiştir.

Best In Show’un Sir Ivor’dan olan kızı Show Lady harada Nijinsky II’ye çekilmiş ve Dancing Show isimli kısrağı üretmiştir. Bu arıkan ise harada Hurricane Sky isimli şampiyonu Star Watch’dan üretmiştir. Blue Diamond Stakes Gr.1 galibi olan bu atın babası Star Watch ünlü Bletchingly’nin oğlu olup Star Kingdom etkisi burada da gözlenmektedir. Dancing Shadow’un taylarından biri de Miswaki’den verdiği Gr.1 galibi Umatilla’dır.

Dancing Shadow’un Canny Lad dolayısıyla Star Kingdom hattından ürettiği bir isim de Shanthas Choice’du. Sadece 2 koşuda yer alan ve kazanan bir isim olan Shanthas Choice harada muhteşem bir kariyer yapmıştır. 1996’da ilk yavrusunu veren kısrak ilk 5 çekim yılında 4 kez Danehill ile eşleşmişti ve ilk denemede Redoutes Choice’u vermiştir. VATC Caulfield Guineas Gr.1 galibi olan Redoutes Choice ile öz kardeş olan Plantinum Scissors ise AJC Spring Champion Stakes Gr.1 galibi olmayı başarmıştır.

Redoutes ChoicePlatinium Scissors sonrasında Danehill dışında aygırlara çekilen kısrak Fusaichi PegasusGiants Causeway gibi kariyerli aygırlardan iyi tay vermezken Danehill oğlu Rock Of Gibraltar’dan Gr.3 galibi Sliding Cube’u verdi.Bu tayın sonrasında Güney Yarımkürede harika bir aygır olarak kabul edilen Encosta De Lago’ya iki kez çekilen kısrak ilk eşleşmesinde Manhattan Rain gibi bir şampiyonu üretti. AJC Sires Produce Stakes Gr.1 galibi olan Manhattan Rain sonrasında kısrağın yine Encosta de Lago’dan tayı oldu ve Listed galibi olan SAJC South Avustralian Derby Gr.1 ikincisi Echoes Of Heaven’dır.

Redoutes Choice aygır olarak denenmiş olan kardeşlerine göre muhteşem bir hara kariyeri yaptı. Kardeşi Manhattan Rain Gr.1 galipleri She Will Reign ve Whisky Baron’u vermiştir. Bunlardan She Will Reign 2017 yılında ATC Golden Slipper Stakes Gr.1’i kazanarak aygıra ciddi anlamda dikkat çekmiştir.

Redoues Choice’un ise ilk nesil tayları 2001 yılında doğdu. 1600 metrede AJC Flight Stakes Gr.1 galibi olan Lotteria aygırın ilk nesil G1 kazanan yavrusuydu. Bu tayının eşleşmesi önemlidir çünkü Sir Ivor’ın en önemli aygır temsilcisi olan Sir Tristram bu tayın kısrak babasıdır. Böylelikle Redoutes Choice’un anne hattında yer alan Sir Ivorbu eşleşmede akrabalık yapmıştır.

2002 jenerasyonu Redoutes Choice’un meşhur olmasını sağlayan tayları ürettiği yıl oldu. Fashion AfieldGods OwnUndoubtedly gibi Gr.1 galibi yavrularından ziyade aygır olarak harika işlere imza atan Snitzel ve Stratum bu nesilde verdiği yavrulardandı. Stratum’un annesi Bourgeois bir Luskin Star kızı olduğundan Kauro Star üzerinden Star Kingdom’a ulaşmaktadır. AAMI Golden Slipper Stakes Gr.1 galibi Stratum böylelikle Redoutes Choice’un kısrak baba hattının da Star Kingdom’a ulaşıyor olmasıyla bu aygır üzerine akrabadır. Stratum 54 milyon dolardan fazla kazanç yapan tayları ile önemli bir aygır olmuştur. 35 stakes galibi yavrusu içinde Gr.1 kazanan 5 yavrusu vardır. Aygırın 2 milyon dolardan fazla kazanç yapan yavrularından StreamaCrystal LilyStratum Star, Fast N Famous için örnek eşleşmeler taşıyor. Streama’nın kısrak babası Sovereign Red olup bir Sir Tristram oğludur. Bu eşleşmede de Sir Ivor üzerine akrabalık vardır. Crystal Lily’nin annesi ise Snippetskızı olup bu hat Lunchtime üzerinden Tom Fool’a ulaşmaktadır. Stratum Star da ise kısrak babası Pins olup bu aygırın da Snippets oğlu olduğunu görüyoruz. Pins’in kısrak babası Kauro Star olduğundan bu eşleşmede Kaoru Star üzerine akrabalık bulunuyor.

Ülkemizde bulunan aygırlardan Always A Classic ünlü aygır Deputy Minister ile harika taylar veren No Class isimli kısrağın oğludur. No Class ise Nodouble’ın yavrusu olup annesi Nasrullah / Princequillo çaprazlamasının güzel bir örneğidir. Nodouble ise Star Kingdom ile Double Jay çaprazıyla yetiştirilmiştir. Bu durumda Fast N Famous ile Always A Classic kısrakları buluştuğunda Star Kingdom üzerine gerçekleşecek akrabalık Danehill – Redoutes Choice hattının gösterdiği uyum düşünüldüğünde oldukça başarılı olacaktır diye düşünebiliriz.

2002 jenerasyonunda yer alan SnitzelRedoutes Choice’un ürettiği en parlak aygırlardan biri oldu. Snitzel şu an Avustralya’nın en iyi aygırı olarak kabul ediliyor ve 65 milyon dolardan fazla kazanç yapan taylarıyla dikkat çekiyor. Gr.1 kazanan 12 yavrusu olan aygırın 6 yavrusu 2017’de Gr.1 başarıları elde etmiş olup Snitzel’in yükselişi devam etmektedir. Aygırın lider taylarından Redzel programa yeni alınan ve 10 milyon Avustralya doları ikramiyeli The Everest Stakes’i kazanmıştır. Redzel’in kısrak babası Rubiton olup baba hattı Century – Better Boy ile My Babu’ya ulaşmaktadır. İkinci kısrak baba hattı ise Mill Reef’tir.

Redoutes Choice buraya henüz ilk iki jenerasyon taylarından bahsettiğim bir aygır olmasına rağmen Avustralya’da ciddi başarı gösteren atları hem kendi hem de aygır yavrularının üretmesiyle zirveye çıkmış bir isimdir. 2003’te doğan Redoutes Choice yavrularına baktığımızda 4.6 milyon dolar kazanan kızı Miss Finland başta olmak üzere NadeemRedoutes DancerEmpires Choice, Anamato, Cheeky Choice gibi Gr.1 galiplerini üretti. Bu atlardan Miss Finland’in annesi bir Woodman kızıdır. Cheeky Choice’un annesi ise Caerleon kızıdır. Her iki kısrak babasının ülkemizde temsilcileri bulunması yanında ortak bir diğer noktaları da iki aygırın anne hattının La Troienne’den geliyor olmalardır. Bu durumda Woodman oğlu Mujtahid’in kısrakları Fast N Famous ile denenebilir gözüküyor. La Troienne hattı dikkate alınırsa da Unaccounted ForSea Hero kanı taşıyan kısraklar da bu aygıra son derece uygun olacaktır.

Redoutes Choice yavrusu Redoutes Dancer’ın kısrak babası El Gran Senor olup bu eşleşme de oldukça dikkat çekecektir. Çünkü El Gran Senor’un anne hattının Best In Show’dan geldiğini daha önce gördük ve Redoutes Choice oğlu Fast N Famous ile El Gran Senor kanı taşıyan kısraklar Best In Show üzerine kısrak akrabalığı (Rasmussen Factor) yapacağından daha ciddi sonuçlar alınabilir gözüküyor. Ülkemizde El Gran Senor’un kısrak baba hatlarında olduğu anneler var bunun yanında aygırın ülkemizde çekim yapan Barnato ve Handsome Star isimli oğulları da olmuştu. El Gran Senor ile öz kardeş olan Try MY Best’in de aynı uyumu yakalaması beklenmelidir. Try My Best’in oğlu olan Last Tycoon ve Waajib’in kısrakları da bu eşleşmelerde değerlendirilecek isimlerdir.

Last Tycoon ismi Avustralya – Yeni Zelanda yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. 1993’te aygırın verdiği O’Reilly isimli oğlu Yeni Zelanda’da harika bir aygırlık kariyeri yapmıştır. Marju ve Ezzoud isimli oğulları ise ülkemizden iyi tanınmaktadır. Bu aygırların kısrakları da Fast N Famous için uygun adaylardır.

Redoues Choice’un süratli ve erken gelişen taylar vermesi bir bakıma ülkemizde kısa sürede Fast N Famous’ın da tay koşularında aranılan bir aygır haline gelmesini sağlayacaktır. Redoutes Choice’un 2003’e kadar doğan taylarını incelemiştik. Sonraki dönemlerde Gr.1 galibi yavrular geldikçe aygıra olan ilgi iyice arttı. Allez WonderGallicaMaster Of DesignSamanta MissDarianaMelitoMusir 2006’ya kadar doğan tayları içerisinde Gr.1 kazanan temsilcileri arasına girdiler.

Bunlardan Musir özellikle dikkatimizi çekecektir. Çünkü Enternasyonal Topkapı Koşusu’nda yer alan ve 1.33.58 ile o güne kadar görülmemiş biçimde kolay bir stilde bu dereceyi yapan Musir bu kan hattının üstünlüğünü ispatlayan performanslardan birini sergilemişti. Musir’in kısrak babası Encosta De Lago’dur. Bu atın babası ise Fairy King olup ülkemizde de tanınan bir aygırdır. Sadlers Wells’in öz kardeşi olan Fairy King’in bu eşleşmedeki değerine bakarak Sadlers Wells ve 4/3 kardeşi Nureyev’in de Fast N Famous ile denenebileceğini söyleyebilirim.

Encosta De Lago’nun anne hattının Shoal Creek – Rolls ile Grand Luxe’e çıktığını görürüz. Grand Luxe bir Sir Ivor kızı olup annesi Gr.1 galibi Fanfreluche’dur. Fanfreluche tanıdık bir pedigriye sahiptir. Bu kısrak başarılı aygır Night Shift’in öz kardeşidir. Bu durumda ülkemizde aşım yapan Night Shift oğlu Bosporus’un kızları ile Night Shift’in kısrakları da Fast N Famous ile uyum sağlayabilir.

Danehill’in aygır yavrularında gördüğümüz Sir Ivor’ın kurucu kısrak babası olduğu hatlara olan uyum Redoutes Choice / Encosta De Lago eşleşmesinde de kendini göstermiştir. Bu durumu Fast N Famous’ın pedigrisinde de görüyoruz. Fast N Famous2002 yılında doğmuştur ve annesi Zabeel kızı Zalinda’dır. Zalinda 1000-1400 metrede stakes koşular kazanmış bir kısraktır. Babası Zabeel ise VRC Australian Guineas Gr.1 galibi olup Sir Tristram’ın oğludur. Bu aygırın babasının Sir Ivor olduğunu hatırlatırım. Zabeel 134 stakes galibi temsilcisi ile Avustralya – Yeni Zelanda hattında en önemli kan hatlarından birine sahiptir. 46 Gr.1 galibi yavrusu arasında Octagonal (5.8milyon$, Lonhro’nun babası), Savabeel (2.7milyon$), Reset (5/5), Vengance Of Rain(11.6milyon$) ilk aklıma gelenlerdir. Zabeel’in ülkemizde yer almış kısraklardan Enhance ile yakın akrabalığı bulunmaktadır. Enhance’ın annesi olan Charming LifeSir Tristram – Lady Giselle orijinli olup Zabeel ile ana-baba bir kardeştir. Enhance ve kızlarının ürettiği Gazibora KhanMiss Planet gibi şampiyonların gücü büyük oranda Charming Life kaynaklıdır. Bu durumda Enhance hattından kısrakların Fast N Famous ile yapacakları denemelerin de oldukça iyi sonuçlar alması şaşırtıcı olmaz. Özellikle de Night Shift torunu olan Native Khan’dan üretilmiş olanlar.

 

Şair Gencer O

http://www.istanbulracing.com

Pin It