Pazar günü İzmir'de koşulacak iki önemli koşuya katılacak atları bir Balo'da buluşturduk ve neler yaptıklarını ne konuştuklarını sizler için uzaktan izleyip notlar aldık. 

İLK KURŞUNU SIKAN KAHRAMAN GAZETECİ HASAN TAHSİN KOŞUSU
15 Mayıs 1919 'da sabah saat 7.30 sıralarında gazeteci Hasan Tahsin, Kordon boyu kısmında, koyu renkli takım elbisesini giymiş vaziyette bekliyordu. Sabah saat 9 a doğru, Bir anda kalabalığın arasından sıyrılarak ön tarafa geçti ve revolver silahı ile düşmana, o tarihi kurşunu sıktı. Hasan Tahsin, o sırada henüz 31 yaşındaydı.

HIZIR REİS yani BARBAROS HAYRETTİN PAŞA KOŞUSU
Gerçek adı Barbaros Hayreddin Paşa'dır. Osmanlı Devleti tarihinin ünlü Türk denizcilerinden, Osmanlı İmparatorluğunun ilk kaptan paşası ve Kaptan-ı deryası'dır. Doğum yeri Midilli olup tarihi tam bilinmiyor. Ölüm tarihi ve yeri ise 4 Temmuz 1546, İstanbul olarak kayıtlara geçmiş durumda.

BU İKİ ÖNEMLİ YARIŞIN BALOSUNA SADECE ATLAR KATILDI
İzmir Şirinyer Hipodromundaki olmayan 13. Bloktaki eküri ahırı çoktan gece için hazırlanmış misafirlerini bekliyordu..;

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin koşusuna kayıtlı atlardan Urfa’lılar ilk gelenler olmuştu, ekürileri son anda baloya katılmaktan vazgeçselerde ZAMANIN HARİKASI ve tek bayan olan AMANKAYA salondaki yerlerini almışlar yarış konuşmaya şimdiden başlamışlardı. Amankaya her gün yarış olsa koşturacaklar nerede bulursa yazıyorlar ayaklarımda derman kalmadı diye yakınırken Zamanın Harika'sı da İzmir Bursa Kocaeli arası dolaşmalarında yaşadığı yol macerelarını ekürisine anlatıyordu. 
SAADIN GÜCÜ ve ÜNAL AMCA salonda bir başka köşeye çekilmişler, bu kadar at kaydoldu silindi ne kadar az kişi kaldık diye konuşuyorlarken nihayetinde birazda son yarışın galibi olma havası ile YILMABAŞAR’da salona girdi ve ilerideki bir masaya tek başına oturdu.

Biraz sonra ise salona Hızır Reis koşusuna kayıtlı İngilizler gelmeye başladı.
İzmirliler AIRTOUCH, BABİ deklarelerini yapmadıkları, koşmayacakları halde misafir olarak baloda yerlerini almışlardı. İLKAAN ve MY ROYAL SUN bu ikiliye selamin aleyküm çekerek az ilerideki bir masaya otururken hemen peşlerine; SİDELİ ve BABA DÖKER yanlarında YALPAĞAN ile bir başka masada sohbette başlamışlardı bile…
Salonun kapısında biraz huysuzluk ve kapris yapan bu koşudaki tek dişi PRICESS DI üzerine yapışmış gibi duran kırmızı renkteki gece kıyafeti ile salona girdiğinde bütün safkanların gözü ona dönmüştü. Gösterilen ilgilden rahatsız olan ve peşine düşenlere yarışta da ancak peşimden gelirsiniz der gibi davranan bu kaprisli güzelin havasından yanına yaklaşılmıyordu.

Gruptan ayrı takılan Zamanın harikası ve Amankaya yöresel çiğ köfteleri yedikten ve önlerindeki maçlarıda tatlı niyetine gövdeye indirdikten sonra. Sıra gecelerinden alıştığımız uzun havalardan birinin sonuna; “Urfalıyam ezelden gönlüm geçmez güzelden” şarkısı ile ortalığı neşeye boğmuşlardı bile. Ama arada, yarıştanda konuşuyorlar ve bu kez her şey çok farklı olacak çoook diyorlardı..

Saadıngücü son yarıştaki başarılı koşusu nedeni ile Ünal amcayı tebrik ederken.. Saadıngücü iki yarıştır geçildiği rakibine bu kez işin zor olacak sinyallerini veriyordu. 
İşte tam bunlar olup biterken yerinde sesiz sedasız oturan; Yılmabaşar iki ayağı üzerine kalkıp şahlanarak orkestraya seslendi;

Çalın bir ZEYBEK burası İzmir.. “Biz Türkler bir zeybek oynarken, birde bayrağımız önünde diz çökeriz” diyorken, salonda müthiş bir alkış kopuyordu..

Hızır Reis koşusuna kayıtlı İngilizlerden İzmirli olanlarıda.. ZEYBEK duyunca kendilerini çoktan, pistte atmışlardı bile.. Sideli ile Baba Döker.. Şeref Döker’in pidelerinin nasıl bu kadar lezzetli olduğunu tartışırken..Yalpagan ise elindeki kadehe ciddi, ciddi anlatıyordu..; Ben yaşlanmışımda falanmış’ta filanmış diyor ve bak gör yarışta neler yapacağım karamanın koyunu sonra çıkar oyunu diyordu..

Bu arada orkestranın çaldığı zeybek bitmiş ve slow bir şarkı çalıyordu ki artık gecenin de sonu gelmişti. Kapanış için son dans yapılacaktı ve artık pist gecenin çifti için boşaltıldı.

Siyah frak giymiş olan yakışıklı Yılmabaşar elini öperek dansa davet ettiği kırmızılar içindeki Prencess Dı ile kuğu misali pistte çıkarken bu önemli gecenin sonuda gelmişti.

Kimbilir bakalım Pazara neler olacak, Balo'daki güzellikler yarışa yansıyacakmı bilemiyoruz ama bu önemli yarışlarda koşacak tüm atlara ve ilgililerine şimdien başarılar diliyor, kapanışı yapan iki safkandan birincilikler bekliyoruz.

 

 

Pin It