Yıl 1989 Şirinyer Hipodromunda bir yarış koşulmak üzere...;

Ağır kilolu Good Luck Midayet Gökçe ile Tender Cock ise Aytekin Çoşkan ile favori plase durumda birde dönemin en önemli isimlerinden Ertül Cankılıç ile koşacak olan Eastern Plane isimli safkan varki, yarışın gizli favorisi elbetteki O...

Yarış koşmuş ve verdiğim sıra ile de, son bulmuştu...; Sivaslı bir aileden gelen, diğer ağabeyleri de atçılık ile uğraş veren Genç bir apranti bu yarışta Bindiği Bonsai isimli safkan ile net olarak 8. olmuş, yalnızca bir atı geçebilmişti.. "49 kilo"ya, bile kolaylıkla biniyordu.

Çok çalışıyordu ama Aslında sonraki 7 yarışında da, en iyi derecesi; 3'üncülük ve birde 4'üncülük olmuştu..

BİR GÜN ŞANSI DÖNECEKTİ AMA YOL ÇOK ZORLUYDU !!
Kısacası işleri, çokta iyi gitmiyordu ! Sabahları canını dişine takıyor, atların ilgilileri tarafından şu bizim atı da, alıver denilen her atı alıp, idman sahasına çıkıyordu. Her sabah çoğu insan derin uykudayken O' ekmek parası için küçük ve çelimsiz bedeni ile çam ağaçları altında titreyen ellerini ısıtmaya çalışırken, var gücünü ortaya koyarak çalışmaya devam ediyordu..

Kurtlar sofrasındaydı işin gerçeği buydu, At yarışı pistlerinin en önemli Jokeyleri hep İzmirde at biniyorlardı..

BÜYÜK USTALARLA EKMEK KAVGASI VARDI GENÇ APRANTİNİN...
Kadir Altınöz, Süleyman Akdı,Tınay Adışen, Akın Özdeniz, Kazım Yıldız en önemli jokeyleri saymaya kalksak ilk akla gelenlerdi ve hep İzmir ilimizdeydi bu usta jokeyler. Genç apranti, bu usta isimlerle mücadele veriyordu ki, at binmek bile gerçekten zor işti o dönem. Sonra bir sabah CANMURAT isimli bir atın ilgilileri onu bulup atımıza bin dediklerinde o hep beklediği şans ayağına kadar gelmişti belkide..

B GRUBU ARAP KV/ 8 GÜZEL YALI KOŞUSU...
Tarih 05/01/1989 günün 8'inci ve son koşusunda Canmurat isimli safkana biniyordu. 1200 metrelik koşu bittiğinde Ganyanı 17.75 olan Canmurat koşuyu kazanmıştı.. Olmuştu işte hep beklediği buydu, hemde KV ' bir yarıştı kazandığı.. Artık daha çok çalışmalı ve yine kazanmalıydı hep önde olmak için ne yapılması gerekiyorsa yapacaktı, bu mesleği seçmişti ve hedefleri vardı. Oldu da sonraları Tayga ile kazandı, Dostu ile kazandı, Pikar ile kazandı. İşler açılmıştı artık. İzmir yarış mevsimi bittiğinde hedef büyümüş İstanbul olmuştu.

YARIŞÇILIĞIMIZIN ARENASI ARIK HEDEFTEYDİ
Başarılı geçen İzmir sezonu sonrasında İstanbul'a gelerek aynı çizgisinde işine devam eden bu genç apranti önceleri sıkıntılı günler yaşamış, İstanbul'a alışmakta zorlanmış, daha sonraları kendisini önce idman pistinde sonrada yarışlarda kabullendirmeyi başarmıştı.

09/04/1989 günü İstanbul Veliefendi Hipodromunda bir Maiden koşuda, Konçerto İsimli safkan ile potaya bir kere daha ilk gelen oldu.. Bu kez Ganyanı; 12,05 vermiş ve İstanbul'da da kazanmaya böylesine bir sürpriz ile başlamıştı.. O' yıl toplamda 55 yarış kazanarak Jokeyliğe hızlı şekilde terfi eden bu genç apranti daha sonra hayatına başka bir boyut kazandıracak, büyük bir atçının ahırında çalışmaya başlayacaktı.

MERHABA ÖZDEMİR ATMAN EKÜRİSİ
Ülkemizin gelmiş geçmiş en önemli atçılarından olan saygı ve rahmetle andığımız sayın Özdemir Atman'nın. Önce aprantisi sonrada, ahırın baş jokeyi olan bu genç yetenek elbetteki sizlerinde tahmin edeceği üzere. sevgili..; Halis Karataş'tan başkası değildi.

Günümüzde...; Kazandığı yarış sayısı; 6120'ler sınırında olan 4300 civarında ikincilik ve 3500 civarında üçüncülük elde etmiş olan ülkemizin en önemli jokeylerinden Halis Karataş sizlere baştan bu yana anlattığımız bu uzun ve çetin yollardan günümüze gelmeyi başarmış çok ender yeteneklerimizdendir.

Efendiliği ve işine olan saygısı ile ilk günlerdeki heyecanı ile mesleğinde başarılarını sürdürmekte olan Halis iki evlat babasıdır ve halen faal olarak jokeylik mesleğindeki başarılarını sürdürmektedir.


HİÇ KONUŞTUMU ?
"Yürübe sihirbaz" Yada "yaktın bizi Karataş" veya "kupa yoksa sende yoksun, yazık ettin kuponlara" şeklindeki yarışseverlerden gelen kötü yöneltilmiş sözlere bir tek gün bile yanıt vermeyerek ne kadar profesyonel olduğunu gösteren işine sevdalı bu kardeşimiz için bizlerde ancak;

Sen bildiğini yap Halis adın gibi Halis ol yeter şimdiye kadar hep iyi oldu, iyide olsun yolun açık olsun diyoruz..


Hakan Demirci

 

Pin It