Atçılık dünyamızda jokeyin önemi tartışılmaz bir gerçektir. Geçtiğimiz yüz yıldan başlayarak Türk atçılığına çok önemli Jokeyler kazandırmış en önemli illerimizin başında da İzmir gelmektedir. Tarihteki bu gezimizde İzmir'in 10 Atlısını, unutulmaz isimleri sizlere sunmaya başlıyoruz;


BU BİR TESADÜF OLABİLİRMİ ?


BEKİR KOŞUCU ( KOŞUCU BEKİR EFENDİ )
İlk Türk jokeyi olması ve bu önemli uğraşı bir meslek haline dönüştürmesi ile bu konudaki ilk sırada Koşucu Bekir efendi olarak bilinen 1923 yılı sonrasındaki soy adı kanunu ile Bekir Koşucu adını alan ilk Türk jokeyi Koşucu Bekir efendi olmuştur. kendisi Salihli doğumludur ve Jokeyliğe İzmir'de başlamıştır.



ŞAMPİYON JOKEY DAVUD AKDI ( ARAP DAVUT )
Arap lakabı ile bilinen şampiyon Jokeylerimizdendir. Koşucu Bekir efendinin talebesi olan tarihteki en ünlü Jokeylerimizden Davud Akdı'da Salihli doğumludur ve ilk olarak İzmir ilimizde yarış binmeye başlamıştır.


UNUTULMAZ ŞAMPİYON EKREM KURT
Ekrem Kurt bir döneme imza atan bir başka İzmirli şampiyon jokeyimizdir. Ekrem Kurt'ta Salihli doğumludur. Özellikle Gazi koşularında ki başarıları halen bir efsane olarak kulaktan kulağa yayılmakta ve ülkemizdeki tek apranti okulu onun adını taşımaktadır.


ŞAMPİYON JOKEY SEDAT OKUMUŞ ( OKUMUŞUN SEDAT )
1968 ve 1969 Yıllarında Önce ASUVAN sonra PALET ile Gazi koşularında kazanmayı başaran Sedat Okumuş Yine Salihli doğumludur ve Şampiyon Jokey ünvanını sonuna kadar hakketmiş Türk yarışçılığının önemli isimlerindendir.


SÜLEYMAN AKDI.. ( İMPARATOR )
Şampiyon bir Jokey olan Babası Davud Akdı gibi kendisi de 2 kez Gazi koşusu kazanmış ülkemizi yurt dışında da, başarı ile temsil etmiş unutulmaz şampiyon Jokeylerimizdendir. Kendisine atçılık camiasından verilen İMPARATOR lakabını sonuna kadar hakketmiş, jokeyliği bırakana kadar bu spordaki profesyonelliğe örnek olarak gösterilmiştir. İşin ilginç yanı Şampiyon Jokeyimiz Süleyman Akdı'da Salihli Nüfusuna kayıtlıdır.


TINAY ADIŞEN.. (DÜNYA DA CLAY TÜRKİYE DE TINAY)
İzmir Buca doğumlu şampiyon Jokeylerimizden olan Tınay Adışen at bindiği dönemlerde genellikle sürpriz atlarla başarılı olmuş ve Gazi koşusunda da, bu özelliğini ortaya koyarak, söz konusu klasiğin gelmiş geçmiş en önemli sürprizini yapmıştır; 91.80 ganyan ile 1994 Yılında AS JET isimli safkan ile tarihi bir başarıya imza atan jokeyimiz unutulmazlar arasına girmiştir. Dönemin şampiyon boksörü Muhammet Ali Clay dan yola çıkarak Yarış severlerin onun için söylediği unutulmaz tekerleme ise; "Dünyada Clay Türkiye de Tınay" olmuştur.


AKIN ÖZDENİZ ( YAKIŞIKLI )
İzmirli bir başka Jokeyimiz Akın Özdeniz'dir. Jokeylikteki başarılarının yanında yakışıklığı ile de ün yapmış olan şampiyon jokeyimiz; 1997 Yılında FAIR TAIL isimli safkan ile Gazi koşusunda potaya ulaşmıştır. Akın Özdeniz içinde, yarışseverlerimizin bir başka, tekerlemesi "AKINSIZ OYUN AKILSIZ OYUN" olmuştur.


BARIŞ KURDU
Barış Almanya doğumludur. Yurt dışından gelerek ülkemizde at binmeye başlayan Barış Kurdu birçok önemli yarışta kupalar kazanmış ve en önemlisi Jokeylerin arasında Avrupa stili at binen ülkemizdeki ilk Türk Jokeyi olmuştur. İzmir Buca nüfusuna kayıtlıdır, aile geleneğinde Jokeylik ve atçılık uzun yıllar hep süre gelmiştir. Barış Kurdu nun Dedesi, babası, amcasıda. Atçılık ve jokeylikle uğraş vermiştir ve bu uğraş halen İzmir'de ve Almaya da devam etmektedir.


ORHAN SEZİK
İzmir doğumlu olan bu başarılı jokeyimiz de bir dönem atçılık camiasında adını üst sıralara yazdırmış daha sonra yurt dışında at binmiş ve günümüzde at antrenörlüğünde karar kılmış bir başka başarılı Jokeyimiz olmuştur.


MUSTAFA ÇİÇEK
Son dönem İzmir doğumlu en başarılı Jokeyimizdir. Giderek artan bir başarı grafiği ile geçmişteki İzmirli jokeylerin başarılarına, ulaşmaya çalışan ve efendiğiliği, çalışkanlığı yanında bu genç yetenek, başarılı yarışları ile İzmirli jokeylerin gelecekteki temsilcisi olmuştur.

Araştırma
Hakan Demirci..

 

Pin It