Sizlere Atçılığımız içinde,olan gerçek bir yaşanmışlığı anlatmak istiyoruz.

Başarmak ve kazanmak elbetteki her atçının kalbinde yatan aslandır. Ama her şeyin bedeli de vardır.. Çok çalışmak çok emek vermek ve hak etmek en önemlisidir..

Evet, sizler hazırsanız gerçek bir başarı öyküsüne üç kuşak öncesinden başlıyoruz ;



BU SEVDASI İKİ GÖZ ALMIŞ DADAŞIM'DAN..

Uzun yıllar önce başlamış bu sevda...

Büyük baba Mehmet şefik ağa yaşarmış yıllar önce Erzurumun Ilıca olarak bilinen beldesinde.

Adı gibi ağa imiş Mehmet amca. Atlara tutkun, atlara sevdalı imiş. Her Erzurumlu gibi, Cirit atları,Rahvan atları ve yarış atları varmış geniş arazilerinde.. yıllar geçmiş ve Yüce yaradan Mehmet ağaya babayiğit bir oğul vermiş, adını Nizamettin koymuş...

Atlara olan sevdasından dolayı yöresel dilde Merdan ağa olarak anılmış. Çok iyi bir cirit ustası olmasının dışında, Rüzgarların çocukları dediği atları ile köy yarışlarında da, çok başarılı yarışlar koşarmış.

Günün birinde cirit müsabakasında, bir kaza geçirmiş ve hastanede ameliyata alınmış ve ne yazık ki iki gözünden de görme yetisini, yitirmiş. Merdan ağa bu olay sonrası herşey Yüce Allah'tan demiş sineye çekmiş... 

Daha 25 yaşındaki Merdan ağa sevdası olan atlarından hiç ama hiç vazgeçmemiş. Allah'ın bir hikmetiyle, elleri ile görmeye başlamış sonraları Merdan ağa ve her dokunduğu atın içini görür derdini çözer olmuş..

Kim bilir belkide günümüzdeki Bio enerji türü bir yeteneğe sahip olmuş sonrasında ve özellikle atları, tedavi eder duruma gelmiş.

Nizamettin ağa nın üç oğlundan kendi yolundan yürüyen Ahmet ve Mahmut hikayemizin ana unsurları. Bizim  hikayemiz bu kardeşlerden olan Mahmut Baguç ile ilgili...



NİZAMETTİN BAGUÇ AĞA'NIN SEVDASI OĞULLARI İLE HİPODROM'A TAŞINIYOR..

1989/90 Sezonunda kendi illerine yakın olan Adana Hipodromunda ILICALI DADAŞ ve ILICALI MERDAN isimli Arap atları ile ilk Hipodrom deneyimi başlamış olan büyük oğul Ahmet, aynı yıl askere gidince, ancak elleri ile atları gören Nizamettin Baguç ağa ve küçük oğlu Mahmut kalmışlar atların başında..

Bu arada Nizamettin ağa nın atlarla olan özel bağlantısı nedeni ile atçılık camiasında, tedaviler için aranan bir isim haline gelmesi de bu yıllara rastlıyor.. Daha sonra baba oğul karar alıp İzmir’e geliyorlar. Arızalı, sorunlu ne kadar, at var ise artık onlara geliyor ve tedavi için sıraya giriyor. 
 


İZMİR VE BURSA’DA ARDI ARKASINA GELEN BAŞARILAR TESADÜF DEĞİLDİR !..

Arızalı atları tedavilerde ün yapan baba oğul dadaşlar, geldikleri İzmir'de, iki ayağı tendon olan ve bir ayağında da, çatlak söz konusu ÇİFÇİOĞLU isimli atı satın alıyor. Üstelik atın yarış hayatının bitmesine 3 yarış kalmış. Uzun süren tedaviler sonrasında İzmir sezonu bitince Nizamettin ağa ve oğlu Mahmut Baguç atları ile Bursa'ya gelmişler. Atları yarış koşar duruma geldiğinde bir deneme yarışı yaparlar ve at 5. Kalır. Sonraki yarışında at ikinci olur.. Gitgide at düzelmekte ve kendini toparlamaktadır, tedavi başarılı olmuştur.

Bu ilimizde bir Doktor tavsiye ve ısrarları ile Mahmut babasını bir kere daha gözlerinden ameliyat ettirir. Ancak sonuç iyi olmaz.

Daha sonra ADA YELİ isimli yine sorunlu bir at kiralar oğul Mahmut ailesi adına..

14 kez potaya birinciliğe ulaşır bu safkan ile ve daha sonrasında bir başka at katılır Baguç ekürisine adı; İZMİT BEYİ'dir

Önce Osman Gazi koşusunda, sonra Adnan Menderes koşusunda aynı yıl Grup yarışlarda başarılar göstermiştir.

Mahmut Baguç ve ağabeyi Ahmet Baguç kendileri bakarlar atlarına, gerektiğinde atları ile yatar kalkarlar.
Sonuna kadar emek ve ter dökerle,r koştukları atlar için.. SUNGUR BEY ve sonrasında AL ŞİMŞEK eküriye katılınca işler daha yoğunlaşır ve bir başka yardımcı gereklidir.

Baguç kardeşlere 2004 Yılında atçı bir aile kökeninden gelen Veysel Akbaş katılır. Veysel çocuk yaştadır daha ama oda çok çalışır, çabalar önce gerekli okulları dışarıdan bitirir, sonrada Kocaeli ilimizdeki, antrenörlük okulundan diplomasını alır.. Halen Baguç ekürisinde antrenör olarak ta Veysel Akbaş imzası vardır..

Bu gencin üstünde büyük emekleri vardır Dadaşların. Genç’te onların yüzünü kara çıkartmaz başarılara birlikte imza atarlar. 


BAŞARININ SIRRI NE ?

Mahmut Baguç yıllardır yarış sahalarımızda diplomasız olarak Antrenörlük yapmaktadır. Birçok başarının altında onun babadan gelme, yeteneği vardır.. Başarının sırrını sorduğumuzda sadece çok çalışmak der başkada bir şey demez, sahalardaki lakabı ile; DADAŞ..

Geçtiğimiz yıllarda kendisine ait olan; KABAKÇI ve BOMBA isimli atlar dışında başarıları ile ün yapmış bir çok safkanda, onun ve ekibinin emeği vardır. Demirhan Ekürisi’de bunlardan biridir. Mahmut Baguç’un anlatımı ile tanıdığım en büyük yetiştirici dediği ve her zaman saygı ile andığı Yavuz Yılmaz bey onun için her zaman ayrı bir önem taşımaktadır..



CAN DADAŞ.. GELİYOR !..


2017/2018 Sezonunda adını sıklıkla duyduğunuz Başarı timsali bir safkan vardır..; Aytutor koşusunda, Kubilay koşusunda, Güzel İzmir koşusunda, 9 Eylül Koşusunda ve Osman Kapani koşusunda onu hep en önde gördünüz..; CAN DADAŞ..

Onu sorduğumuzda, Dadaş bir an susar ve konuşmaz ama biz anlarızki aslında Dadaş bize yılların emeğinin karşılığını aldığı ve başarıları ile mutlulukların en büyüğünü yaşadığı bir dostu sorduğumuzu bilir..

Sonra Dadaş şöyle bir soluklanır ve anlatmaya başlar;

Yavuz Yılmaz ağabeyin çifliğine gitmiştim. Taylar vardı padokta, inanılmaz güzeldi herbiri Yavuz ağabey bana istediğini al Dadaş dediğinde, padoğa girip tayların içinde kaybolmuştum, sanki oyuncakçı dükkanındaki çocuklar gibiydim hangisini şeçecektim ? Her biri diğerinden güzel her biri diğerinden soylu asil bu varlıklardan nasıl seçim yapardı ki insan? Bir anda karşımda iki kocaman göz gördüm, sanki rahmetli Babam ile göz göze gelmiştik te bana yıllar önce öğrettikleri gelmişti aklıma. Bir tayın gelecekte iyi bir at olması için gereken özellikleri aramaya başladım. Padoktaki her bir tayda.. Sonuçta ise aradığımı buldum... Yanına gittim dokundum ve Yavuz ağabey budur dedim aldım..



1 Yaşındaydı daha, şimdi 4 yaşında, taylığından bu yana o’benim için çok özeldir. Arada canım sıkıldığında, ahıra gidip yanında uyurum, oda yanıma uzanır sohbet ederiz. Üç evladım var ama, atımın yeri bende bir başkadır. Onu çocuklarımdan hiç ayırmam ! Ekip olarak bizler ona hizmet ediyoruz, oda kazanarak bizleri sevindiriyor. Yüce Allah izin verdikçe hedefimiz hep sevinmek ve sevindirmek olacaktır.

İlginize teşekkür ediyor bu söyleşi içinde yayın organlarınıza teşekkürlerimi sunuyorum..

Duygu dolu bir söyleşi için Bizlerde sahalardaki lakabı ile Dadaş’a ve tüm ekip arkadaşlarına teşekkürlerimizi sunarken başarılarının da devamını diliyoruz..

Hakan Demirci


Pin It