İŞ ADAMLIĞI, ATÇILIK VE SİYASET, ERCAN TATI İLE DOBRA DOBRA SOHBET

O' bir siyasetçi.. O' bir At sevdalısı..O' bir iş adamı, ve O' Sonuna kadar bir..; Mustafa Kemal hayranı..

Konuğumuz 56 yaşında, İzmir'in şirin ilçelerinden Buca, enoşlar doğumlu.. Küçük bir çocukken Kapı komşuları olan İzmir Şirinyer Hipodromunda, dönemin şampiyon atlarından Eroica ve unutulmaz bir başka şampiyon yarış atı olan ŞANTAGO' ya yaptığı bineklerini daha dün gibi hatırlamakta...

Şimdi sizlerde hazırsanız artık biz soralım söyleşi konuğumuz bize anlatsın. Bakalım at sevdası nasıl başlamış..;

BU SEVDA KANIMIZDA VAR !
Vallahi yıllar önceydi, evimiz Hipodromun karşısında olduğu için atlara olan yakın ilgi zaten kaçınılamazdı. İzmir'in unutulmaz Ekürisi “William Giraud” yarışlarda başarıdan başarıya koşarken, 7 kez Gazi koşusu kazanıp bu önemli atçılık olayında rakiplerinden çok öndeyken, atçılığa sempati duymamakta gerçekten olanaksızdı..

İşin aslıda, faslı da' aynen böyle. Bu sevda bizde, çok küçük yaşlarda, işte böyle başladı.

GÜNÜMÜZDE POLİTİKA VE TİCARET AYNEN TARİHTE ANLATILDIĞI GİBİ..
Bilindiği üzere tarihteki anlatımı ile eski yunan ve Greek dillerinde Siyaset yani politika, Tiyatro benzeri bir durumdadır. Rüzgarların durumuna göre, yer ve şekil değiştiren Günümüz politıkası, belkide bu nedenlerden bize biraz ters gelmektedir. 1987 Yılında DSP ile başlayan ve genel başkanımız rahmetli Bülent Ecevit ile çıktığımız yolda 2009 ile 2014 Yılları arasında bize de Buca'lılara Belediye başkanı olarak, hizmet etmek imkanı doğmuştur..

Siyaset yaşamımız boyunca örnek aldığımız iki önemli şahsiyet olmuştur;  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve Bülent Ecevit bu iki önemli liderdir. Belkide bu önemli devlet adamlarının etkisi ile Biz eski yunan dilindeki anlamı ile Politikayı bir Tiyatro gösterisi gibi yapmadık. Hizmet için ve proje üretmek için, elimizden gelenin en iyisi için çalıştık ve sanıyorum bundan sonrada öyle olacak.

İş hayatına gelince ülkemizdeki son yıllara bakıldığında tüm ticaret insanları nasıl ve ne şartlarda hayatlarını sürdürüyorsa bizde aynen öyle zorluklar olsa da yolumuza devam ediyoruz.

Atçılığımızı, Konuğumuza, At sahibi ve yetiştirici Ercan Tatı'yı, sorduğumuzda bakın yanıtlar nasıl oldu..;

SPERM BANKALARI VE YENİ PROJELER ŞART

Atçılık bizlerde de çok farklı sayılmaz. Şu an sahalarda koşan; 15 civarında, yetiştiricisi olduğumuz at söz konusu. Bu arada kendimize ait olan 2 Arap tayımız ve bir İngiliz tayımız  bu yıl İzmirde koşmaya başlayacaklar. Çifliğimiz de birçok anne adayımız ve aygırımızda mevcut. Ancak şunu samimiyetle söylemek isterim ki, bana göre yurt dışından Aygır getirmek atçılığımız adına bir kazanç değildir. Ülkemizdeki atçılığın odak noktası olan TJK bence, en kısa zamanda ülkemizde yeterli alt yapı çalışmalarını yaparak kuracağı sperm bankaları ile atçılığımıza, hizmet vermelidir.

Her bakımdan daha kazançlı olacağına inandığım bu yenilik sayesinde atçılığımız bir atılım içine girecektir diye düşünüyorum. Ayrıca Şirinyer hipodromu altına yapılacak bir alışveriş ve eğlence merkezi acaba sizce de çokmu büyük bir hayaldir ? Ancak insanlar hayalleri ve projeleri ile yaşarlar. Ülkemizde, yakın tarihlerde, ihtilaller olmuştur mesela; 1980 biliyormusunuz söz konusu günde, iki yer açıktı ve hizmete devam etmişti ! Birisi ekmek fırınları diğeri ise at yarışları.

YARIŞ İKRAMİYELERİ ORANTISIZ
Bu arada ülkemiz atçılığındaki bir başka gerçek vardır tartışmasız. Atçılarımız ve atçılığımız ister, istemez küçülme yoluna gitmekte daha küçük yatırımları olanlar ise bu keyifli ancak masraflı hobiden mecburiyetlerden dolayı vazgeçmekteler. Bu arada at koşan bizler için bir başka handikap vardır..;
İzmir, İstanbul yada Ankara olarak ele aldığımızda atların aylık masrafları aynıdır ! Oysaki yarış ikramiyelerine baktığımızda, söz konusu ettiğimiz bu üç büyük ilimizde bile Yarış ikramiyelerinde, büyük uçurumlar söz konusudur. Baştada söylediğim üzere bu örnekler dışında ülkemizde yarış koşulan diğer illerimizde durum çok daha vahimdir.

UNUTULMAZ ANILARI İLE ; ERCAN TATI..
Benim için unutulmaz anıların başında ilk koştuğum atım olan "Dize" isimli safkanım gelir. Funny Love isimli atımın kazandığında Ganyanının 367 lira vermesi ayrı bir anım olmuştur. Birde hiç unutmadığım bir Gazeteci arkadaşın, yarışın bitişinde atlarla koşarak onlardan önce potaya varışı ve resim çekişi vardır.

Sohbetin koyulaştığı ve gülüşmelerin çoğaldığı anlarda konuğumuz son sorumuzu sorduk; Sizce Atlığımız için yapılacak en kısa ve çabuk hamleler, nelerdir ? Şahsi olarak bundan sonraki hedefleriniz neler dedik...

BELİRSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI
Gezdiğim ve gördüğüm her ülkede şunu kesin olarak söylemeliyim ki bana göre dünya üzerindeki en az bozukmuş kan hatları ile “Arap safkanları” halen bizim ülkemizde bulunmaktadır.

Bu konuda, daha cazip imkanlar ile at sahibi olacak yeni kimliklere yol açılmalı ve bu saf ırk Arap atları kan hatları kesinlikle, korunmalıdır. Atçılığımızın son üç yıldır içinde bulunduğu belirsizlik artık aşılmalı ve ülke atçılığı önünü göre bilmelidir.

Özelleşecekmi yoksa aynı şekilde devam kararımı alınacak bu konuda gerekli girişimler bir an önce yapılmalıdır ki atçımız önünü daha rahat görebilsin. Bizim şahsi hedeflerimizde elbette bu konu ile ilgili olacaktır ancak şu bir gerçektir ki atçılık en büyük zorluklara karşın keyifle yapılacak bir uğraştır.

Size teşekkürlerimi sunuyor başarılar diliyorum.


Bizde Ercan başkana teşekkür ediyor. Bundan sonraki yaşamında başarılarının devamını diliyoruz.


Hakan Demirci

Pin It