Bundan bir süre önce TJK TV'de yayınlanan belgesel ve anlattıkları ile ilgili gerçekleri ortaya koymakta sanırım, tarihimiz ve atçılığımız adına fayda olacaktır.

İLK TÜRK JOKEYİ KİMDİR ?
TJK' nın yayınladığı yukarıda söz ettiğimiz Belgeselde anlatıldığı üzere ilk Türk teba olan Osmanlı nüsüsuna kayıtlı Jokey olarak İzmir'in tanınmış ailelerinden Evliyazade Refik bey olarak sunulmuştur !

Refik bey söz konusu dönemde İzmir ilimizde kurulmuş olan Smryna Racing Clup Kurucuları arasındaki gösterilsede resmi kaynaklardan bakıldığında o yıllarda doğmadığı görülmektedir. Kendisi 1913 ila 1918 yılları arasında İzmir ilimizde Belediye başkanlığı da yapmıştır.

Alttaki resimde de göreceğiniz Refik bey söz konusu dönemlerde İzmir ilimizde faliyet gösteren Smryna Racing Clup bünyesinde icra edilen CENTİLMEN yarışlarında at binmiş ve başarılarda elde etmiş bir yönetici vasfındadır.

Refik Evliyazede

İLK TÜRK JOKEYİ VE RAKİBİ OLAN DÖNEMİN ÜNLÜ JOKEY BADİ
Kayıtlara geçen ilk Osmanlı teba olan Türk Jokey 1885 Salihli Nüfusuna kayıtlı olan ve Çerkes bir aileden gelen Koşucu Bekir efendidir.. Cumhuriyet ilanı ve soy adı kabulünden sonra Bekir KOŞUCU soy adını alan Bekir efendi askerliğiniz süvari olarak tamamlamış daha sonra geldiği İzmir ilimizde Smryna Racing Clup bünyesinde önceleri at idman etmiş ve nihayetinde yarış binmeye başlamıştır.

Badi

Koşucu Bekir


Yine bu dönemde İzmirde at binmekte olan Rum asıllı Badi isimli Jokey ile yaptığı inanılmaz mücadeleli yarışlar zaman içinde unutulmazlar arasında yerini almıştır. Koşucu Bekir efendi kendisinden sonraki kuşaklar içinde bir Jokeyin yetişmesinde büyük katkılarda bulunmuştur..
Arap Davud lakabı ile bilinen Davud Akdı isimli şampiyon Jokeyimizide Bekir efendi sahalarımıza hediye etmiştir.. Arap Davud bilindiği üzere kendisinden sonra sahalarımızda uzun yıllar baş Jokey olan İMPARATOR lakaplı Süleyman Akdı nın babasıdır..

Şimdi TJK ve yetkililerine soruyoruz elimizde bunca bildi ve döküman varken acaba sizler yayınladığınız BELGESEL'de hangi bilgiler ışığında bu yapıtı yarış severlerimize izlettiniz ? Centilmen koşularında binen Refik Beyin mevkisi ve fiziki yapısı jokey olmaya bile engelken hangi akla hizmet yaptırdığınız belgeselde kendisini jokey olarak tanıtttınız.

AYRICA:
Madem ilk Türk Jokeyi olarak lanse ettiğiniz kişi başka bir isim ise neden 12 Ağustos 2018 Tarıhinde saat 20:00'da İzmir Şirinyer Hipodromunda Düzenlediğiniz koşuda ilk Türk Jokey olarak Koşıucu Bekir efendiyi andınız ve yarış sonrası için kupa töreni organize ettiniz.

Allah aşkına TJK bunların hangisi doğru bir anlatın bir açıklama yapın ?

Hakan Demirci

Pin It