Ne hikmettir, ne alakası vardır nedeni nedir bilinmez, ülkemizin at yarışı organizatörü olan malum dernek atçılık tarihimizi de yalan, yanlış ve kendi isteklerine göre yazmaktadır.  Bizde bu yanlışları ortaya çıkarma adına bundan önce yaptığımız gibi yine gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Bilindiği üzere bundan önce tamamen bize ait olan ülkemizdeki ilk organize at yarışları ile ilgili bir etkinliği TJK kendisine mal ederek oldukça saçma bir kutlama yapmış ve bu olay kendi fikri imiş gibi bunları birde TJK TV'den yayınlamıştı.

Daha sonra ısrarlı yazılarımız ve gerçek belgelerle konuyu gün yüzüne çıkartmamız nedeni ile utanma belasında İzmir ilimizde ülkemizin ilk profesyonel Jokeyi Koşucu Bekir efendi yarışını tekrar yıllık yarış programına almak zorunda kalmışlardı.

Şimdi farklı bir dosya açıp, farklı konuları gündeme getireceğiz ve bu konular hakkında neler yapacaklar merakla bekleyeceğiz.  

TJK'nın en büyük hatası ülkemizdeki atçılık tarihini kendi kuruluş tarihi ile özdeş hale getirmesidir. Ancak nasıl ülkemizin tarihini Cumhuriyet dönemi ile yani 1923'ten başlayarak yazamayacağımıza göre, ülkemizin atçılık tarihinide 1950'den başlayarak yazmak mümkün değildir.

Deve Kuşu misali başlarını kuma gömerek, kendince bir tarih yazarak, yarışçılık tarihini bilmeden anlattığı yalan yanlış olaylara kendisi de inanan bu zihniyet için bir kaç küçük dip not ile bu yazımızı şimdilik kaydı ile bitirelim istiyoruz..;

Ülkemizde ilk organize yarışlar 1856 Yılında İzmir'de başlamıştır. 1863 Yılında İzmir ilimize gelen dönemin padişahı Sultan Abdulaziz burada gördüğü organize yarışlardan çok etkilenmiş ve aynı format ile Pahitahtta (İstanbul) yarışlar düzenlenmesini istemiştir. Elimizdeki belgelerden de anlaşılacağı üzere 1917 Yılında İstanbul Veliefendi Hipodromunda Sipahi Ocağı yarışları adı ile bu günkü Dubai yarışları benzeri bir dizi etkinlik düzenlenmiştir.

Evet savaş yıllarıdır ve işin şu garip tarafına bakarsanız at yarışları aynen devam etmiştir.

TJK' nın bilgilerinde ve televizyonunda yayınladığı belgeselde ise 1.Dünya savaşı sonrası ülkemizde at yarışları durmuş denmektedir.

Oysaki elimizde halen mevcut olan Fransa da basılarak ilan edilmiş 1915 Yılına ait olan İzmir at yarışı programları ve neticeleri vardır..

İşin bir başka ilginç tarafı ise 7 koşu üzerinden İzmir ilimizde yapılan bu yarışlarda iki koşu Centilmen binicilere aittir. 

Bir diğer ilginç yarış ise 2400 metre üzerinden 6 engel ile yapılan (Manialı) yarışlarında yapılmasıdır ki buna benzer bir yarışı 1917 yılındaki İstanbul ilimizdeki Sipahi ocağı yarışlarında da gerçekleştirilmiştir. Bu konu ile ilgili aşağıdaki videoda görüntüler mevcuttur.

Ufuk Çakır kardeşim ile yıllardır üzerinde çalıştığımız iki projemizden biri olan 160. yıl etkinlikteki TJK' tarafından resmen sahiplenerek çalınan daha sonraki Koşucu Bekir efendi yarışı ile bize moral olan ancak birilerine yine ters gelen araştırmalarımız aynı hız ile sürecektir.

Bu konuda söyleyecek lafı ve belge ile bilgisi olan her araştırmacı ile konuyu tartışmaya bizler hazırız. Bilgisi belgesi olan buyursun ama yeter ki atçılığımızın tarihini gerçek belgeler ile yazalım olmazmı.

Saygı ve sevgilerimizle

Hakan Demirci
www.sonduzluk.com

Pin It