Günlerden 16 Haziran ve Pazartesi Bursa yarışları var. Günün 4. koşusuyla altılı Ganyan başlıyor. Yarışseverin en çok rağbet ettiği ve Ülkemizdeki en popüler, günde en az 1.000.000 YTL civarı ikramiye dağıtan şans oyunu başlayacak.

Yarışsever kuponunu oynamış koşunun başlamasını bekliyor. Herkesin gözü Televizyon ekranında. Start verilmeden belki 30 saniye önce bir at yarıştan çıkartılıyor. Kimse ne olduğunu anlamıyor, spiker SIR JOHN koşmayacak diyor ve yarış başlıyor. Bu safkanı kuponuna yazanlar homurdanmaya başlıyor. Herkes şikayetçi, koşmayan ata verdikleri paranın hesabını yapıyor ve bu kararı verenlere lanet okuyor.

Bu safkanın yarıştan çıkarılma nedeni komiser raporlarına göre "Yarış Usul ve Nizamlarına Aykırı Davrandığından"mış. Doğrudur huysuzluk yapmış ve starta girmemiş olabilir, bu yüzden de koşudan çıkarılmıştır. Peki bu safkana oynayan yarışseverin günahı ne ? Bu safkanı kuponuna yazan yarışseverler ne yapacak ? Yarışsevere belki tek, belki 2 atla, belkide 3 atla beklide çok atta yazdığı bu safkanı değiştirmesi neden vakit tanımadınız ? Sizin kimin komiserisiniz ? Siz kimin için ordasınız ? Kaldır bayrağı, indir bayrağı yaparak işmi yaptığınızı sanıyorsunuz ?

Bu olayın aynısı İstanbul yarışlarında Osman Yağmurdereli'ye ait YAĞMURDERELİ isimli safkanda da yaşanmadımı. Siz o olaydan sonra böyle bir olay bir daha olursa yarışları geç başlatacağız, yanlış yapmışız diye açıklama yapmadınızmı ? Şimdi ne oldu da bir anda startı verdiniz. Söylediklerinizi, yaptığınız açıklamaları unuttunuzmu ? Benim bildiğim kuşlar ve balıklar yaptıklarını unutur. Siz kuş beyinli veya balık akıllı değilsiniz. Siz neden söylediğinizin arkasında duramıyor, aynı olay olduğunda aynı yanlışı tekrar yapıyorsunuz ?

Yanlışlık yapıldı, koşu başladı ve Yarış En fazla Ganyan olan safkanın ikinci olarak koşuyu tamamlamasıyla sonuçlandı. Yani koşudan çıkarılan safkan kazanmış sayılmadı. Fakat birinci gelen Benhur arkadan gelip koşuya hakim olduğu sırada içe yatarak önde kaçan koşunun favorisi Stırkıng Scene isimli safkanın önünü kesti ve protesto çekildi. Bu olayın aynısı İzmir'de olmuş ve koşu değişmişti. De Napoli isimli safkan geriden gelip önde kaçan atı geçip farkı 2-3 boya çıkardığı anda pistte doşlaşmış arkadaki safkanla alakası olmamasına rağmen yarış değişmişti. Birebir aynı olay yaşandı ve bu sefer karar red olarak açıklandı. Bunu nasıl açıklayacaksınız ? Siz her yerde ayrı ayrı kararlar veren, ne yaptığı belli olmayan, gününe göre, bazı yerişseverlerin dediğine göre kuponuna göre karar veren bir kurummusunuz ? İstikrarınız, standardınız yokmu ?

Bu olaylar bitti koşu kesinleşti ve bayilerdeki yarışsever kulaklarınızı öyle bir çınlattıki ben ne desem boş, siz anlamışsınızdır !!! 

Saat 17:30 oldu. Günün 7. koşusu altılının 4. ayağına sıra geldi. Fuat Çakar’lı ANKA yarışseverin favorisiydi ve 1.95 ganyanla koşuyordu. Starttan çıktı ve 1400 metrelik koşunun başlarında numarayı aldı. Fuat çok rahat şekilde, elde, atını itmeyerek son 200 metreye kadar önde geldi. O metrelere kadar yanına takılan her atı geçebilecek görüntüsü vardı. Fuat Çakar elini kıpırdatmıyor ve atının rakiplerini ayırarak farkı açmasına izin vermiyordu. Zevk yapayım, elimi oynatmadan kazanayım düşüncesindeydi. Fakat ne oldu. Elinde patladı...
Evet dışındaki rakiplerini son 150 de de çalışsam geçerim diye düşünen Fuat Çakar’ın tamamen elinde patladı. Fuat çakamadı, ona çaktılar. Kim çaktı,  YEKSUVAR çaktı. Tabi burada çakılan yalnızca Fuat olmadı. Fuat’a güvenen yarışsever çakıldı gitti. Hemde ne gitme, tepetakla gitti.

Fuat’a ne olacak yarın yine at binecek, beklide Anka’ya bile bir sonraki koşuda onu deklare edecekler. Anka ile kazanamasa gidecek diğeriyle kazanacak. Yarışsever ne yapacak benim itilmedik bir kulak arkam vardı, onuda gel sen it Fuat’mı diyecek. Öyle diyecek ama arkandan söylemediği laf, etmediği beddua kalmayacak. İşte bugün hakkında söylenenleri duysa eminim Fuat bir hafta at binmezdi. Yarışsever artık bıkmış, ağzına kadar dolmuş ve kör değil. Görüyor, konuşuyor, yeri geldiğinde beddua ediyor. Fuat Çakar’da birkaç kez attan düşen sakatlıklar atlatan bir jokeyimiz. İyi çocuk güzel çocuk ama bu tip hareketler ona yakışmıyor. Yarışsevere ayıp ediyor.

Bunu komiserler görmüyormu, kazanacağı yarışı kaybetti cezası armı diye sorabilirsiniz. Ama Komiserler ne için ordalar kaldır bayrağı, indir bayrağı devam. Öyle ince eylere pek takılmıyorlar veya takılmak istemiyorlar.

Bugün saat 16:00 da komiserlerin, 17:30 da da Fuat Çakar'ın kulakları çok çınladı çoookkkk. Bilmem sizde duydunuzmu ?

Ufuk Çakır
16.06.2008



Pin It