TİGEM'e bağlı Karacabey, Sultansuyu ve Anadolu Tarım İşletmelerinden son 3 yılda satılan bazı tayların satış bedellerini ve kazançlarını karşılaştıralım istedik.

Kayıtlarda bulabildiğimiz 2010-2011 ve 2012 doğumlu 150 bin ve üstü bedelle satın alınan bir çoğu Elit Tay olarak adlandırılarak satılan 55 tayı inceledik ve ilginç sonuçlara ulaştık. Tayların satış bedellerini ve satın alındıktan sonraki yarış istatistiklerini sizler için değerlendirmeye çalıştık. 

Yazının altındaki tablo tüm satılan atları göstermiyor olsada değerlendirme açısından yeterli donelere sahip olmamızı sağlıyor.

Tablodaki en yüksek bedelle satılan taylardan incelemeye başlarsak 2012 doğumlu olarak satılan 3 tayda özellikle hayal kırklığı yaşıyoruz. 800 bin TL bedelle alınan UÇANKRAL'ın daha hiç koşamadığını, 550 bin'lik ŞEREFKAR'ın 3 koşuda 1 ikincilik alabildiğini ve 500 bin bedelle satın alınan ÖZKARA'nın ise tek yarış yapıp üçüncü olduğunu görüyoruz. 2012 doğumlular içerisinde yine 330 bin TL bedelle satın alaınan ve ilk yarışında büyük umutlar beklenen BABA CELAL'de bir yarış koşup tabela yapamamış olarak karşımızda duruyor.

2011 yılı doğumlularda ise LALABEY ve BAŞKALDIRAN büyük hayal kırklığı yaratmış. 330 bin bedelle Kurtel ekürisi tarafından satın alınan Lalabey ve 320 bin TL karşılığı Çetinkaya ekürisi tarafından alınan Başkaldıran hiç koşamamışlar. Remazan Kaya 390 bin TL bedelle satın aldığı VEYSEL'den yeni bir Şampiyon beklerken bu tay sorunlarından dolayı tam istenilen performansını ortaya koyamamış ve doğu illerindeki yarışlarda şansını deneyip 138 bin TL gibi bir ikramiye kazanmış. 

2010 yılı doğumlularda ise en büyük hayal kırklığı Gülerce ekürisinin safkanı GÖĞEBAKAN'da olmuş. 400 bin TL bedelle satın alaınan bu safkan 2 yarış koşmuş 1 ikincilik yapmış ve daha sonra yarış koşma şansı bulamamış. Yine 2010 doğumlular içerisinde Tanyiğit ekürisinin 290 bin TL bedelle aldığı TORUMTAY bu güne kadar 4 yarışta 1 birincilik almış 24 bin TL ikramiye kazanmış durumda.  

Tabloyu incelediğimizde ise bir kaç tane kazançlı safkanıda görmek mümkün.

Özellikle 2012 doğumlular içerisinde BİLDENHAN dikkat çekiyor. 190 bin TL bedelle Mustafa Şimşek tarafından satın alınan safkan bugüne kadar 6 koşu koşup 3 birincilik 2 ikincilikle 223 bin TL ikramiye kazanmış durumda.

2011 doğumlular içerisinde YILMABAŞAR büyük bir gelir elde etmiş durumda. 180 bin TL bedelle satın alaınan bu safkan bu güne kadar 25 koşuda 14 birincilik aldı ve 1.418.470 TL ikramiye kazanmış durumda. Yine 2011 doğumlular arasında MEHMET BERKMERİH, FİRİKYA ve TİBET kendileri için ödenen satın alınma bedellerinden çok ikramiye kazanırken diğer safkanlar halen zarardalar.

2010 doğumlular arasında ise sorun yaşamadan düzenli olarak koşanlar içerisinde ENDEREFE, KURTÇABEY ve DERHADIR kazançlı olarak dikkat çekiyorlar. Diğerleri için para kazandı demek mümkün değil bir çoğu halen zararlı durumda.

Toplu olarak değerlendirdiğimizde ise listedeki 2010 yılı taylarını satın alırken ödenen miktar 2.260 bin olurken bu tayların şu ana kadar olan kazançları 5.191 bin TL olmuş durumda. Saydığımız üç safkan Enderefe, Kurtçabey ve Derhadır bu 5.191 bin Tl kazancın 4.369 bin TL'sini elde etmişler. Yani kazanç bu üç safkanda toplanmış diğer satın alınanların hanelerinde halen zarar yazıyor.

2011 yılı doğumlular satın alınırken ödenen 6.102 Bin TL ye karşılık 2011 doğumlu taylar şu ana kadar yarışlardan 4.104 bin TL ikramiye kazanmışlar. Toplamda daha eksideler ve içlerinde Merih ve Yılmabaşar iki safkan 1.595 bin TL ikramiye toplamış durumda. İki safkan tabloya aldığımız 2011 doğumluların topladığı ikramiyenin % 38 ini elde etmişler.

2012 yılı doğumlulara ise alımlarda 4.670 bin TL ödeme yapılmış. Buna karşılık daha yeni başladı sayılabilecek yarışlarda 500 bin Tl ikramiye kazanılmış.    

Sonuç olarak;

Tabloya aldığımız safkanların satış bedelleri ve kazandıkları ikramiyeler karşılaştırıldığında verilen paralara karşılık aynı oranda bir gelir elde edilmediği ve edilemeyeceği çok net olarak ortada gözüküyor.

Ya bizim At Sahipleri hiç bir şey bilmeden gözü kapalı girip at alıyorlar, açık arttırmada birbirlerini zarara sokmak için fiyat yükseltiyorlar yada TİGEM bu işi çok iyi bilip bizim at sahiplerinin gözünü boyuyor ve onları pahalı at almaya teşvik ederek, kazanç sağlıyor.

Pahalıya alınan tayın yüksek kazanç getirecek tay olmadığı çok net olarak aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Ufuk Çakır

Pin It