TARİH BELGE İLE YAZILIR
Bundan bir süre önce telefonum çaldığında çokta keyifli olmadığım bir andı. Efendim diyerek açtığım telefonun diğer ucunda İzmir Belediyesi Kent Arşiv ve Müzesi yetkilisi bana yakında bir Sergi açacaklarını ve konunun "İzmir'de ki spor dalları" nı kapsayacağını anlatmaya başladığında, doğrusu konu çok ilgimi çekmiş ve bir anda keyiflenmiştim.

İYİ AMA NEDEN BİZ ?
Öyle ya' bu ülkede at yarışlarını organize eden bir kuruluş vardı ve üstüne, üstlük söz konusu kuruluş olan TJK' nın İstanbul Veliefendi Hipodromunda birde Müzesi vardı ? Beni nereden ve nasıl bulmuşlardı ve yapmmak istedikleri tam olarak neydi ?

Sordum işte yanıtlar ;

TJK ELİMİZDE BELGE VE OBJE YOK DEMİŞ..
Ahmet Piriştina İzmir Kent Arşiv Müzesi her yıl ayrı bir konuda bir takım etkinlikler yapar ve bu müze alanında söz konusu olan gerek tarihi gerek günümüze ait bir takım objelerle bir Sergi oluşturur ve her konu içinde müze içinde ayrı bir konsept oluştururmuş.
Bu arada, katılımcıların gerektiğinde bu müze oluşumu sırasında. Yapılan etkinlikler çerçevesinde, konferanslar vermesi yada Belediyenin, katkıları ile kitap yazma ve yayınlama olanakları da olurmuş.. İşte bu anlatım ile gidilen TJK'dan alınan yanıt bizim elimizde bu konuda herhangi bir obje yada tarihi belge yoktur olmuş !.. ( İstanbul daki Müzede ne var acaba ? )

BİZİ NASIL BULDULAR ?
Sonuç olarak; İzmir Belediyesi Kent Arşiv yetkilileri yapılan araştırmalarda nacizhane benim, daha önce bu konuda iki ayrı ödül aldığımı ayrıca TRT ile yine konu ile ilgili bir Belgesel çalışmam olduğunu, ayrıca uzunca bir süredir sitemiz kurucusu sevgili. Ufuk Çakır'ın www.sonduzluk.com' da tarihi belgeler ışığında, yapılmış olan bir çok yazıyı yayınladığından yola çıkarak,konu bize kadar gelmiştir..
Yapılan bu girişim sonrasında İzmir Belediyesindeki arkadaşlarımız ile gerekli konularda anlaşarak, bir çok tarihi resim, belge ve objelerin teslimi ile gerekli çalışmaları yaptık.. www.sondüzlük.com adına takipçilerimiz ve yarış severimiz ile yarış camiamızdan davetlilerimize Tarihi resim, belge ve Slaytlar eşliğinde konferans vereceğimiz, söz konusu etkinlik için Artık bizler Müzenin açılış tarihi olan 19 Mayıs 2018 tarihini bekler olduk.

BU MÜZE ÇALIŞMASI SONRASINDA AT YARIŞI TARİHİMİZ DEĞİŞECEK !
Şahsım ve www.sondüzlük.com adına bu bizler için elbette ki büyük bir onurdu.. Ancak, kendi tarihini belge ve bilgiler ışığında değil de. Ancak bir takım kişilerin anılarına göre yazan, ülkemizdeki at yarışı organizatörü durumundaki TJK isimli kuruluş için üzülmemek elde değil. İşin doğrusuna bakarsanız sanıyorum ki bu Müze sergi sonrasında TJK belgelerle yazılması gerekli olan tarihini öğrenecek ve umuyorum ki, bundan sonra da, ülkemizin atçılık tarihini dünyaya açılan penceresi olan TJK nın İnternet sitesinden Öncelikle yarış camiası ve yarışsevere dahası dünya ya doğru bir şekilde aktaracaktır.

Yazımızın ikinci bölümünde Sergi için verdiğimiz belge ve bilgilerden biraz bahsedeceğiz.


Hakan Demirci

Pin It